Průvodce výběrem konstrukce na cvičení

Zájem o konstrukce a silové klece na cvičení je stále větší. Není se čemu divit, patří mezi nejlepší investice v každém fitku – zda domácím, posilovně nebo v profi sportovním klubu. Jejich hlavní výhoda je jasná – dobře navržené klece nabízejí nejvíce cvičebních možností v přepočtu na m2.

Tento článek slouží k základnímu zorientování a zodpovězení klíčových otázek při výběru ideální konstrukce pro cvičení.

Kotvit nebo nekotvit?

Velmi častá otázka, která rozhodne o tvaru, poloze a ceně konstrukce. Zde je přehled výhod jednotlivých řešení.

Konstrukce kotvené do země a na zeď

Řadíme sem tzv. Wallmount Rigs = nástěnné Rig konstrukce na cvičení, které nemají ve spodní části žádné spojovací komponenty, jen vrchní hrazdy nebo příčky. Je možné je kotvit do stěn z pevných stavebních materiálů – cihla, beton, pórobeton. V případě sádrokartonových stěn je třeba použít pevnou kotevní lištu ze dřeva nebo kovu.

  • Excelentní stabilita. Dobře navržená a ukotvená nástěnná konstrukce patří mezi nejstabilnější řešení.
  • Nízká cena. Rigy na zeď mají zpravidla méně komponentů. Extra stojiny a mnoho dalších stabilizačních prvků nahrazuje v tomto případě stěna a podlaha (beton nebo pódium ze dřeva).
  • Kompaktnost. Situováním konstrukce ke stěně umíme v malých prostorách dosáhnout lepšího využití zbývající plochy ke cvičení.

Konstrukce kotvené jen do zdi

Jedná se o speciální kategorii, pokud je možné kotvení jen do zdi, ale ne do podlahy. Patří sem zejména velmi oblíbené sklápěcí konstrukce.

  • Dobrá stabilita. Opření konstrukce o zeď zamezí pohyb stojin v horní i spodní části.
  • Praktičnost. Přestože sklápěcí konstrukce nejsou natolik využitelné z boku jako pevné RIG konstrukce, díky funkci složení po tréninku je řadíme mezi nejpraktičtější konstrukce na cvičení.
  • Kompaktnost – Konstrukce jsou hned u stěny a umíte jednoduše využít zbývající prostor.
  • Nenáročná demontáž. V případě stahování, díry ve zdi je poměrně snadné zamaskovat.

V této sekci je vhodné zmínit i „hybridní“ konstrukce na míru – to znamená běžné volně stojící klece, které jsou doplněny o hrazdy ke stěně pro extra stabilitu.

Konstrukce kotvené do země

Patří sem multifunkční hrazdy – tzv. Freestanding Rigs = volně stojící Rig konstrukce, které nemají ve spodní části příčky, a proto je nutné je ukotvit do země (betonové podlahy nebo dřevěného pódia). Bez ukotvení by se stojiny nepříjemně hýbaly a přehnaně namáhaly vrchní spoje.

  • Dobrá až výborná stabilita. Záleží na podkladu, kvalitě ukotvení a také, zda má konstrukce dostatečný počet stojek (minimálně 4) a stabilizačních příček.
  • Nižší základní cena oproti klecím. Absence spodních komponentů snižuje cenu. I v tomto případě je však třeba zvážit ještě montážní náklady.
  • Průchodnost – Bez spodních příček lze uvnitř konstrukce volněji chodit kolem stojek a bez omezení využívat všech horních příček a hrazd.
  • Cvičení z více stran. Pokud se konstrukce namontuje dále od zdi, vzniká možnost využít ji plnohodnotně ze všech stran a dosáhnout více stanovišť pro vzpírání a shyby.

Volně stojící klece a stojany na cvičení

Patří sem především 4-stojkové nebo 6-stojkové silové klece (konstrukce se spodními příčkami), ale řadíme sem i Half Rack konstrukce a klasické stojany na dřepy.

  • Jednoduchost montáže. Ať už kotvit nemůžete nebo nechcete, dominantní výhodou volně stojících klecí a stojanů je, že je stačí jen poskládat – žádné vrtání, hluk, kotvení.
  • Přenosnost – Jednoduchost přesunu závisí na konkrétní konstrukci. Každopádně, plánujete-li se stahovat nebo nemáte ještě jasně v tom, kde by konstrukce měla stát, možnost přesunu může být důležitý faktor.
  • Vyšší prodejní hodnota. Měníte-li prostor a původní konstrukce do nového už nepasuje, volně stojící konstrukci prodáte o něco jednodušší. I volně stojící konstrukce lze ukotvit – zájem o ni budou mít nejen ti, kteří kotvit nemohou, ale i ti, co s kotvením problém nemají.
  • Spodní příčky – Tato výhoda platí hlavně pro silové klece, kde máte k dispozici plně modulární extra příčky pro upnutí příslušenství – například kolíků pro uchycení expandrů.

Co cena? Tento bod je diskutabilní. Volně stojící konstrukce mají více komponent (zmíněné spodní příčky), a proto jsou v základu pochopitelně dražší. Bereme-li však v úvahu celkovou částku s montáží a neděláte si ji svépomocí, může to být jinak. Kotvící materiál a nářadí něco stojí a také práce.

A co stabilita? I zde záleží na konkrétním tvaru konstrukce, výšce stojek, ale především použití. Plně naložená 6-ti stojková klec s kotouči v zadní části se nepřevrátí ani při extrémně švihových shybech na přední hrazdě. Naopak, prázdný 2-stojkový stojan se bude zvedat na zadní již při použití obyčejných bradel na konstrukci. Je třeba zvážit plánované použití a pokud si nejste jisti, neváhejte nás kontaktovat. Tyto konstrukce sice nemusí být kotveny, ale pokud máte tu možnost a funkčně vyhovují, ukotvením nic nezkazíte.

Jaký je závěr?

Neexistuje nejlepší typ konstrukce – všechny typy mají své výhody a je třeba zvážit prostorové možnosti, rozpočet a funkcionalitu.